top of page

Blog Açmak: 1 Günde Kendi İşini Kurmak

Güncelleme tarihi: 26 Tem 2021

Kendi işini kurmanın en hızlı, zahmetsiz yollarından bir tanesi blog açmak. Blog yazarak para kazanan binlerce insan var. Bu yoldan giderek finansal özgürlüğünüze, güzel bir pasif gelir fırsatına ulaşabilirsiniz.


Blog açmak inanın zor değil. Önemli olan bir an önce başlamak ve Google'ın arama sonuçlarına girmek. Şu an bir işiniz mi var? O zaman en iyi zaman şu an! Çünkü blogdan para kazanmak biraz vakit alan bir süreç. Hali hazırda para kazanıyorken bunu yapmak en iyi zamanlama örneği!


Peki... Nasıl blog açılır? 1 günde blog üzerinden kendi işini nasıl kurarsın?



Konu Listesi Çıkart


İlk aşamada, ilgini çeken konuların, blog yazabileceğin alanların bir listesini çıkartmanı öneririm. Sadece para kazanmak amaçlı bir konu seçmemelisin. Uzun vadede motivasyonun düşeceği anlar olacak, pes etmek isteyeceksin. Yalnızca ilgini çeken, tutkulu olduğun konu seni blog yazmaya devam ettirecektir.


Bunu nasıl bulursun?



Şu soruların kesişim kümesini bulabilirsin :

- Hangi konularda muhabbet etmeyi çok seviyorum?

- Arkadaşlarım hangi konularda bana danışıyor? (gerekirse arkadaşlarına da sorabilirsin)

- Hangi konularda internette yeterince kaynak yok?


Bu soruların cevabına göre en az üç adet konu belirle kendine. Ve bir sonraki aşamaya geç :)


Google Keyword Planner


Etkili bir blog için stratejik ilerlemeni öneririm. Daha bloga başlamadan insanların Google'da hangi kelime / kelime öbeklerini arattıklarını incelemelisin. Google Keyword Planner tam bunun için yaratılmış bir araç!


Google Keyword Planner aslında ücretsiz bir araç. Ama Google, ona para ödemeniz için biraz agresif olabiliyor. İlk giriş yaptığınızda, size amacınızı soruyor ve ardından reklam vermeniz için sizi 'checkout' sayfasına sürüklüyor. Onun yerine, siteye giriş yaptıktan sonra, 'bu konuda uzman olduğunuzu' bildirebileceğiniz bir link var. Ona tıklayın ve sisteme ücretsiz giriş yapın.


Keyword Planner üzerinden 'Discover New Keywords' seçeneğini seçip bir önceki adımda belirlendiğiniz konularla ilgili aklınıza gelen kelime öbeklerini platforma girmeye başlayın. (Dili 'Türkçe' seçmeyi ve ülkeye 'Türkiye' seçeneğini eklemeyi unutmayın.) Mesela 'sahil çantaları' veya 'bebek arabaları' konularını belirlediniz; Keyword Planner'a ikisiyle de ilgili kelime gruplarını girin. Ve hangi konuda, ne kadar çok aratılan kelime var ona bakın. Sizin için yaptım aramayı ve sonuçları paylaşıyorum. :)



Gördüğünüz gibi 'bebek arabaları' hakkında yüz binlerce sonuç var!


Blog yazmak için çok güzel bir konu, değil mi?

Hayır! Çünkü 'Competition' kolonunda 'High' yazdığını görebiliyorsunuz. Rekabet çok fazla. Gizli bir pencerede Google sekmesi açıp, 'bebek arabaları' diye aratıp, sonuçlara bakabilirsiniz. Yüzlerce reklam ve blog yazısıyla karşılaşacaksınız.


Amaç, 'competition' kolonunun orta veya düşük olduğu ve aylık arama hacminin en azından 1000 olduğu bir konu bulabilmek.


Gerekirse bir önceki bölüme geri dönün. Başka ilgi alanlarınızı düşünün. Hepsini Google Keyword Planner'da aratın. Farklı varyansları deneyin, 'sahil çantaları' yerine 'sahil aksesuarları' gibi.


Ve sonunda bir konuya karar verin.


Blog Açmak: Wix

Sıra geldi blogunuzu açmaya. Aslında çok zor gibi gözüken bu adım, sürecin en kolay adımlarından biri! Ben kendi yaptığım araştırma sonucu, blogum Silikon Vadisi Notları'nı, Wix üzerinden açmaya karar verdim.


Blogu açmam, domain almam, yazılarımı bloga yerleştirmeye başlamam ve Google arama sonuçlarında çıkmaya başlamam birkaç saat sürdü! İnanılmaz!


Wix, kullanması çok ama çok kolay bir araç. Hemen ücretsiz üye olup, sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz. Blog açmak istediğinizi söylediğinizde konuya göre size blog örnekleri sunacaktır, onlardan birini seçebilirsiniz. Ve blogunuz hazır. Evet bu kadar kolay.


Blog dışında yapacağınız her şey için sanki bir Powerpoint sunumu hazırlıyormuş gibi, 'sürükle - bırak' özelliğini kullanarak sitesinizi hazırlayabilirsiniz. Ben sitemdeki 'Kendi İşini Kurmak Rehber' ve 'Hayalindeki İşi Bulmak' adlı sayfaları, 'sürükle bırak' özelliğiyle, 1-2 saat içinde hazırladım.


Wix ara yüzü


Site İsmi Bulmak ve Alan Adı Almak


Sitenizin ismi, alan adınız, SEO için en önemli kararlardan bir tanesi. Dilerseniz site isminizi, aramanın yüksek olduğu bir kelime öbeği olarak belirleyebilir, o kelime öbeğinde Google'da ilk çıkan site olma şansınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz.


Ve bu sebeple... Güçlü SEO kelimelerinin çoğu hakkında websitesi alınmış durumda. Ama merak etmeyin, keşfedilmeyen yüzlerce, binlerce güçlü kelime öbeği var. Sadece araştırmanız, Google Keyword Planner ile haşır neşir olmanız gerekiyor.


Günün sonunda SEO'dan bağımsız da karar verebilirsiniz alan adınıza. Mesela ben 'Silikon Vadisi Notları' marka adını çok beğendiğim için, bu konuda bir arama hacmi olmamasına rağmen bunu aldım.


Peki alan adını nasıl alacaksınız? Ya hosting?


GoDaddy gibi platformlarla hiç uğraşmamanızı öneririm. Wix'in Premium versiyonu (Ben 2021 Temmuz itibariyle yıllık 108 USD ödedim) size bir yıl ücretsiz alan adı ve ücretsiz hosting sağlayacak. İnanın hayatınızı çok kolaylaştıracak bu. Hiç alan adı ayarlarıyla uğraşmayacak, hosting almaya çalışmayacaksınız. Ayrıca sitenizde bulunan 'ücretsiz wix sitesi' ibaresi de yok olacak.


Ödemeyi yapar yapmaz Wix size hangi alan adını istediğinizi soracak. Belirlediğiniz alan adını girin ve siteniz hazır!

Ücretsiz hosting / blog yapmalı mısınız? Eğer bu işi profesyonel olarak yapmak, bu işten para kazanmak istiyorsanız... 'Hayır'. Ücretsiz websitesi uzun vadede önünüze çok fazla engel çıkartacaktır.

Blog Yazmak, İçerik Girmek: SEO Uzmanı Olmanıza Gerek Yok


SEO optimizasyonu çok derin ve detaylı bir konu. Ama inanın bana bu bilgilerinin pek çoğuna ihtiyacınız yok. Sitenizi Premium'a geçirdikten sonra Wix, size SEO konusundaki teknik adımlar için bir checklist verecek. Önerdikleri adımları teker teker uygulayın, bu adımlar SEO konusunda önemi kanıtlanmış, sizi bir sonraki aşamaya geçirecek adımlar. (Mesela sizden websitenizin başlığını değiştirmenizi isteyecek, Google Keyword Planner'dan edindiğiniz ön görüler doğrultusunda websitenizin başlığını güçlü bir kelime öbeği olarak belirleyin) Son adım olarak Wix sizin için sitenizi Google'a da bildirecek. Daha ilk günden Google'da arama sonuçlarına çıktığınızı görmenin hazzı büyük! :)



Öneriler doğrultusunda teknik adımları yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey içerik üretmek! Aynı şekilde Keyword Planner hep yol göstericiniz olsun. Hali hazırda aratılan kelimeler doğrultusunda yazılarınızı yazın. Yazıların başlığında, ilk paragraflarında hedef kelime öbeğini bulundurmayı unutmayın.


Son dört yıldır internette içerik üreten biri olarak sizlere içerik üretimi konusunda verebileceğim bir iki naçizane öneri şunlar olurdu:

- Faydalı içerik üretmeye çalışın. Sadece SEO amaçlı içerik üreten binlerce site var, onlardan biri olmayın. Faydalı içerik sadece SEO için güçlü olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlar tarafından paylaşılıp, viral olarak yayılabilir.

- İlgi çekici içerik üretin. Mümkünse ilk paragraftan itibaren okuyucular yazınıza kilitlensin. İçeriğin ilk cümlelerine yerleştireceğiniz ilginç sorular, alıntılar okuyucuları yazınızı okumaya ikna edebilir.


Son olarak... Mümkünse içerikleri yazıp, Google tarafından bulunmasını beklemeyin, siz de etrafınızla paylaşın. Alacağınız tıklamalar sitenizin gücünü arttıracaktır.


Peki... Ya Para?


Evet, sıra geldi en kritik konuya. Peki blogdan nasıl para kazanacağız?



Doğrusu... Blogunuza trafik almaya başladıktan sonra para kazanmanız kolay. Önemli olan blogunuzun başarılı olması, trafik alabilmesi. Blog yazarak para kazanmak için farklı bir çok yöntem var:


Google Ad Sense: Türkiye'de en çok kullanılan yöntem. Google Ad Sense'e yazılarak blogunuza reklam panoları yerleştirebiliyorsunuz. Aldığınız trafiğe göre Google size ay sonunda bir ücret ödeyecektir.


Satış Ortaklığı: Yurt dışında en çok kullanılan ama Türkiye'de pek yaygın olmayan bir yöntem. Blogunuza güvendiğiniz ürünlerin linkini yerleştirebiliyor, her satın alım için ürünü sunan şirketten bir yüzde alabiliyorsunuz. Amerika'da özellikle Amazon üzerinden bu yöntem çok kullanılıyor.


Danışmanlık sunmak: Bu da en popüler para kazanma yöntemlerinden biri. Blogunuza gelen, yazılarınızı okuyan biri, sizin sunduklarınıza ilgili, sizden bir şeyler öğrenmeye açık demektir. Koyacağınız küçük bir 'iletişim formu' ile bu konuda talepleri toplayabilir ve ziyaretçilerinize ücretli danışmanlık önerebilirsiniz.


Online Kurs: Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlayan ama benim favori yöntemim: online kurs sunmak. Teachable veya Udemy gibi sitelerde, blogunuza paralel ve en çok ilgi gören bir konuda online kurs hazırlayabilir ve sitenizde satışa sunabilirsiniz. Başarılı bir online kurs ile Google Ad Sense'den daha çok kazanabileceğiniz gibi, danışmanlık sunmaya göre de uzun vadede daha az zaman harcarsınız.


Blog üzerinden para kazanmak için daha onlarca farklı yöntem var. (backlink satmak vb) Ama ben bu dört yöntem dışındakileri pek sevmiyor, önermiyorum.


Sizin bir öneriniz varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.


Sonuç


Sonuç olarak blogunuz hazır! Blogunuza trafik çekmeniz ve blogunuz üzerinden para kazanmaya başlamanız mümkün, sadece biraz sabır ve biraz efor gerektiriyor.

Umarım içerik faydalı olmuştur, daha detaya girmemi istediğiniz bir konu olursa yorumlara yazın lütfen! :)


-- Ekstra Kaynaklar --

Kendi işinizi kurmak, alabileceğiniz yatırım ve hibe kaynakları ve daha fazla detay için '10 Adımda Kendi İşini Kurmak' adlı e-rehberime ÜCRETSİZ ulaşabilirsiniz!


Yurt içi veya yurt dışı istediğiniz işi bulmanız, keyif alacağınız bir kariyere ulaşmanız için hazırladığım 'Hayalindeki O İş' adlı ÜCRETSİZ e-rehber için buraya tıklayabilirsiniz!


bottom of page