top of page

Yurt Dışı İş İlanları Seni Bulsun, Sen Onları Bulma!

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2021

Uzmanlık alanında dünyanın ilk %5’lik diliminde olursan yurtdışında veya yurtiçinde mükemmel bir kariyer sahibi olabilir, iş ilanlarına başvurmaz, iş ilanlarının seni bulmasını sağlayabilirsin. Uzmanlık alanın, ilgi alanın dahilinde olursa, bu başarılı kariyerde aynı zamanda mutlu da olabilirsin.


Peki bu yıl bunu nasıl başaracaksın?

Benim kendi ilgi alanımı keşfetmem, bu alanda uzmanlaşmam ve ardından yurtdışında bu alanda çalışmaya başlamam yaklaşık 2 yılımı aldı. Bir rehberim olsaydı belki daha kısa sürede ulaşabilirdim. Elimden geldiğince yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım.


Kariyer Fikirleri: İlgi Alanı Keşfet

İlgi alanım doğrultusunda bir kariyer yapmam gerektiğini biliyordum; ama ilgi alanımı nasıl bulacağım konusunda bir fikrim yoktu. Popüler ilgi alanlarına ilgisi olan benden başka milyonlarca insan vardı ve onların arasından sıyrılmanın da imkansız olduğunu düşünüyordum.

Nasıl fark yaratacak bir ilgi alanı bulabilir ve bu alanda dünyada ilk %5’e girebilirdim?

Finansbank GMY’si Hakan Alp'e ‘Yaptığım işi anlamsız buluyorum, neden çalıştığımı anlamıyorum’ dediğimde bana Felsefe, Psikoloji ve Tarih alanlarında romanlar okumamı önerdi. İlk okuduğum ‘Nietzsche Ağladığında’ adlı bir romandı. Beni çeken birşeyler olduğunu farkettim; ama adını koyamadım. Ardından bu alanda daha fazla okumaya başladığımda, yavaştan Sosyoloji alanına ilgimin arttığını ve toplum yapısının nasıl şekillendiğini incelemenin çok hoşuma gittiğini farkettim.

Ardından o sene içinde yaptığım iki gezi, biri Lübnan’a, biri İskoçya’ya, bana eğitim oranının tavan ve taban yaptığı iki ülke arasındaki refah seviyesi farkını şok edici bir şekilde gösterdi. Eğitimin, toplum yapısındaki etkisi inanılmazdı; tüm sorunlara sebep olabileceği gibi tüm çözümleri de yaratabilirdi. Bu alanda daha fazla okumaya başladım. Geri dönülmez noktaya Salman Khan’ın ‘Dünya Okulu - Eğitimi Yeniden Düşünmek’ kitabını okuduğumda yaşadım. Khan’ın vizyonunda eğitimin nasıl daha kaliteli olabileceğini ve farklı gelir düzeyinde daha fazla insana nasıl ulaşabileceğini gördüm. Eğitim kurumlarının potansiyellerini, Khan’ın bahsettikleri doğrultusunda nasıl bir dünyaya yelken açabileceğimizi düşünmeden duramıyordum.

Aklını ciddi bir şekilde meşgul eden bir soru olduğunda gözlemlediğin, duyduğun herşey seni cevaba bir adım daha yaklaştırıyor.

O an eğitim alanının kesinlikle ilgi alanım olduğunu keşfettim. İlgi alanımdan da daha öte, benim kişisel vizyonum olduğuna, bu alanda seve seve kariyer yapabileceğime, günde 8 saat bu alanda çalışsam, bir daha ‘Neden çalıştığımı anlamıyorum’ diye sızlanmayacağım bir alan olduğuna karar verdim.


Daha Derine İn

Eğitim alanında kariyerime devam etmeye karar verdikten sonra, bu konuda EdSurge gibi popüler blog’lara, haber sitelerine ve forumlara üye olmaya ve gündemi yakalamaya çalıştım. Eğitim konusunun içinde blending learning, special education ve buna benzer birçok alanın olduğunu ve herbirinin sonsuz detaya sahip olduğunu gördüm. Dünyada ilk %5’te olmak için ilgi alanım daha fazla spesifikleşmeliydi. Tüm konular hakkında olabildiğince bilgi ediniyor; bir yandan da beni en cezbeden konuyu belirlemeye çalışıyordum.

Angel List’ten dünya genelinde eğitim alanında açılan startupları her gün inceliyordum. Birileri her gün yeni fikirlerle hayallerini gerçekleştirmeye çalışıyordu. Ve o gün, beni büyüleyen bir app’le tanıştım: Duolingo. Gerek hikayesi, gerek amacı, gerek kullanımıyla beni tamamen cezbetmişti. Kullanıcı olarak büyülendiğim gibi, girişimci olarak da heyecanlanmıştım. Yabancı dil teknolojilerinde tüm örnekleri incelemeye başladım. Artık alanımı belirlemiştim, yabancı dil eğitimi teknolojileriydi.


Dene ve Yanıl

Artık odaklanmam gereken alanı bulduğuma göre amacım denemek ve yanılmaktı.

Gerisini düşünmeden bu alana yatırım yapmaya başladım. Her gün iş çıkışı, minimum bir saatimi, hafta sonu da bir veya iki günümü bu konu üzerinde çalışmaya ayırdım. Bir proje yaratmak istiyordum. Ya da yaratılan bir projeye yarı zamanlı katılmak, gönüllü olarak destek vermek.

Üretirken öğrendiğin bilgiler o kadar değerli ki, bazen onlara okuyarak ulaşamıyorsun.

İlk aklıma gelen çok basit bir tool geliştirmekti. İnternet üzerinden okuma yaparken, herhangi bir kelimenin üzerine tıklayıp, anlamını görebileceğin ve ardından ufak bir egzersiz sunarak, o kelimeyi öğrenmeni sağlayacak bir Chrome uzantısı. Bu fikri doğrulamak üzere, aile dostumuz bir İngilizce öğretmeniyle iletişime geçtim. Bana öğrenme döngüsünü detaylı olarak anlattı. Ardından piyasadaki tüm yabancı dil öğrenim app’lerini inceleyip, mock-up çizimler yaptım. Linkedin üzerinden mail atarak veya arkadaş tavsiyeleriyle daha fazla öğretmenle iletişime geçmeye başladım. Her hafta iş çıkışı öğretmenlerle buluşuyor, onlardan yeni bilgiler öğreniyor, mock up’larımı silip, yenilerini çiziyordum.

2 ay sonra fikir son halini aldı ve ilkinden tamamen farklıydı. Ardından fikri kodlamak, ufak bir app yapmak istedim. Bilgisayar Mühendisi olmama rağmen hiçbir zaman yazılım geliştirme konusunda iyi değildim, yazılım geliştirmeyi neredeyse baştan öğrenmen gerekti. Birkaç ay sonunda bu da tamamdı ve elimde bir prototip vardı.

Ardından tüm heyecanlımla, San Francisco’ya uçtum ve orada tanıştıklarıma ve yatırımcılara fikrimi anlattım. Eventbrite üzerinden bulduğum, ufak bir giriş ücreti ödediğim bir etkinlikte Google Ventures’un yatırımcısı Bill Reichart’la 5- 10 dakika sohbet edip, uygulamamın artılarını eksilerini konuştuk. Kendisi daha yeni bir yabancı dil şirketine yatırım yapmıştı ve bana yabancı dil marketi hakkında hiçbir kaynakta okuyamacağım ve muhtemelen önümdeki 5 sene içinde tecrübe edemeyeceğim öngörülerinden bahsetti.

Ve evet, artık yabancı dil eğitimi teknolojilerinde %5’te olduğumu hissediyordum. Sadece ülkede değil, belki de dünyada.

Şuan San Francisco’da yabancı dil öğrenimi startup’ı Cambly’de çalışıyorum.

Ve Cambly’nin yatırımcısı kim sizce? Bill Reichart.

İlgi alanını keşfet,

Daha derine in,

Dene ve yanıl.

İlgi alanınızda dünyada ilk %5’te olacağınız yeni bir yıl dileğimle.


---

Yurt içi veya yurt dışı istediğiniz işi bulmanız, keyif alacağınız bir kariyere ulaşmanız için hazırladığım 'Hayalindeki O İş' adlı ücretsiz e-rehber için buraya tıklayabilirsiniz!

bottom of page