top of page

Yurt Dışı Mülakat, İş Görüşmesi Öncesi Kesin Okuyun

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2021

Yurtdışında çalışmak istiyorsanız karşılaşacağınız ilk aşama Skype mülakatı olacaktır. Buradaki performansa göre bir sonraki aşamaya geçebilir veya direk iş teklifi alabilirsiniz. Google ve Cambly ile Skype üzerinden iş görüşmesi, Silikon Vadisi’nden bir şirketle de yatırım görüşmesi gerçekleştirdim. İşinize yaraması umuduyla kendi deneyimlerimi ve bu deneyimlerimden çıkarımlarımı paylaşacağım.



Google İş Görüşmesi

Yurtdışından ilk iş görüşmemi üniversite son sınıf öğrencisiyken Google ile gerçekleştirdim. İnternetteki iş ilanına direk CV’mi yollayarak başvuru yaptım. O zamanlar Microsoft’ta staj programındaydım ve en büyük rakip firmalardan birinde çalıştığım için hemen ilgi alanlarına girdim.

İş görüşmesi sorularını Glassdoor’dan buldum ve mülakattan önceki üç gün bu sorulara çalıştım.

Mülakat telefon üzerinden oldu ve Glassdoor’daki soruların aynısı soruldu. Sonuç: Başarısız.

Staj yaptığınız veya tam zamanlı çalıştığınız firmayla rakip olan veya partner olan, yani onların işe alım sürecinin kalitesinden haberdar olan firmalara ulaşmaya çalışın. Daha yüksek geri dönüş alırsınız.
Glassdoor’daki sorulara bu alanda deneyimli birinden yardım alarak çalışın. Eğer bu alanda deneyiminiz yoksa iş tanımını tam kavrayamıyorsunuz. Ayrıca sadece soruları ve cevapları okumayın, aktif bir şekilde çalışın. Yazılımcıysanız, algoritmaları yazılıma geçirin, çalıştıklarını görün. Zaman tutun, gerçek mülakat ortamı yaratın. Pazarlama uzmanıysanız, bu alanda çalışanların size mülakat yapmasını sağlayın. Şirketinizin rakiplerini araştırın, daha iyi neler yapılabileceğini düşünün. Amerika’da çalışanlarla konuştuğumda pek çoğunun girdikleri pozisyon için 2 - 3 ay mülakata çalıştıklarını öğreniyorum!

Plug & Play Yatırımcı Görüşmesi

Yurtdışına yaptığım başka bir Skype görüşmesi üzerinde çalıştığım startup için yatırımcı görüşmesiydi. Türkiye’den bir girişimci olarak San Francisco’daki bir yatırımcıya sunum yapabilme fırsatı yakalamıştım ve heyecanım doruktaydı. Ayrıca yurtdışı Skype görüşmelerinde deneyimliydim ve fazla sorun yaşamayacağımı düşünüyordum… Peki öyle mi oldu?

Görüşme vakti geldiğinde Skype’ın önünde şık kıyafetlerle bekliyordum. Ve beklemeye devam ettim. San Francisco ile Türkiye arasındaki 11 saatlik farka o kadar yoğunlaşmıştım ki, tarih yazımındaki formatı farketmemiştim. 05/04/2016 Türkiye için 5 Nisan demekken, Amerika için 4 Mayıs demekmiş…

Yaklaşık bir ay sonra bu görüşmeyi gerçekleştirebildim. Sonuç: Yine başarısız.

Saat ve tarihten emin olun. Çok basit bir konu olmasına rağmen o kadar kolay hata yapılabiliyor ki. Gerekirse onay maili atın ve doğru anladığınızdan emin olun.
San Francisco’daki startup ekosisteminin bir parçası olan arkadaşlardan yorumlar almalı, onlara kulak vermeliydim. Hem girişimim onlar için erken aşamaydı hem de San Francisco’da yaşamıyor olmamı büyük bir engel olarak değerlendiriyorlardı.
Aksan sorunu yaşadım. Amerika’da her eyalette farklı jargonlar bulunuyor. Ayrıca farklı etnik kökenden insanlar farklı aksanlarda konuşuyorlar. Anlaşamadığımız ve iletişimin kopuk olduğunu hissettiğim pek çok an oldu.

Cambly Mülakatı

Yurtdışına son yaptığım görüşme, Silikon Vadisinde, Google Ventures’ın yatırımcısı olduğu Cambly ile gerçekleştirdiğim iş görüşmesiydi. Şuana kadar yaptığım tüm hataları gözden geçirip hepsine önlem almaya çalıştım. Görüşmeden bir ay önce, görüşeceğim pozisyon kapsamında gönüllü olarak çalışmaya başladım. Cambly’yi nasıl büyütebileceğimiz üzerine planlar yapıp, yaratıcı fikirler buldum. Hem bireyler hem de şirketler için ayrı ayrı iletişim yolları çıkarttım.

İngilizce konuşma pratiği eksik olan arkadaşlarıma Cambly’yi önermeye başladım. Onların yorumlarını ve önerilerini not edip, ürünü daha iyi nasıl geliştirebileceğimiz üzerine çıkarımlarda bulundum.

Cambly üzerinden kendim İngilizce pratik yapmaya başladım. Hem ürünü daha iyi tanımak hem de mülakata tam anlamıyla hazır olmak istiyordum. California’lı eğitmenlerle teknoloji konuları üzerinde konuştum. Bazen de SF Chronicle gazetesi üzerinden makaleler okuyup, eğitmenlerle tartıştım. California’da kullanılan jargonları ve kalıpları öğrenmeye, bunları sohbetlerde kullanmaya başladım.

Tarihten, saatten, ortamdan, kıyafetimden, internet hızımdan emin bir şekilde Skype görüşmesine katıldım. Sonuç: Evet, bu sefer oldu!

Hedefiniz büyükse hiçbir zaman ortalama çalışmayla yetinmeyin. Gerekirse tek bir görüşmeye odaklanın ama elinizden gelen her şeyi ortaya koyun.

---

Yurt içi veya yurt dışı istediğiniz işi bulmanız, keyif alacağınız bir kariyere ulaşmanız için hazırladığım 'Hayalindeki O İş' adlı ücretsiz e-rehber için buraya tıklayabilirsiniz!

bottom of page